Επιστημονικά υπεύθυνη


Λίνα Παπαδοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του οποίου είναι και ακαδημαϊκή συντονίστρια του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του ΑΠΘ “European Constitutionalism and Religion(s)”. Συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά επιστημονικά δίκτυα και είναι Πρόεδρος του European Consortium for Church and State Research (2022). Σπούδασε Νομική (πτυχίο, ΑΠΘ, 1993 και μεταπτυχιακό, Trier Γερμανίας, 1994), και Πολιτική Θεωρία (μεταπτυχιακό London School of Economics, 1999), ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Ανόβερο στο ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο, με υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1996-98). Ως μεταδιδακτορική υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάστηκε στο LSE (1999-2001) και στο ΑΠΘ. (2001-02). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως θέματα ελληνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου και ιστορίας (ιδίως, δημοκρατία και κόμματα, σχέση εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου), θεμελιωδών δικαιωμάτων (ιδίως, ισότητα και απαγόρευση αρνητικών διακρίσεων, οικογενειακής ζωής), θρησκείας και δικαίου (ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας), βιοηθικής και δικαιωμάτων (ιδίως,υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ευθανασία). Επικοινωνία: linapapa@gmail.com

Ομάδα Έργου



Ελεονώρα Α. Γιατσίδου

Απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό δίπλωμα στο Κανονικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο από το Τμήμα Θεολογίας. Οι δημοσιεύσεις της εντάσσονται στο πεδίο ειδίκευσης της. Έχει διδάξει με ανάθεση μαθήματα της ειδίκευσης της στο ίδιο Τμήμα, στη μεταδευτεροβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεολογίας.


Αντώνης Κουρουτάκης

Eίναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Εμπορικής Σχολής ( IE University) στη Μαδρίτη της Ισπανίας και διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο και Δίκαιο Νέων Τεχνολογιών . Έχει διδάξει και έχει διεξάγει έρευνα στο City University of Hong Kong, το Free University of Berlin, το FVG Sao Paolo και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε Διδακτορικό Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και LLM από τη Νομική Σχολή UCLA. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη συνταγματική  μηχανική, και γενικότερα το ρυθμιστικό πλαίσιο του  δημοσίου δικαίου. Η έρευνα του Δρ. Κουρουτάκη έχει δημοσιευθεί στο Public Law Review, Statute Law Review, Stanford Journal of International Law, Journal of High Technology Law και στο Cambridge International Law Journal. Επιπλέον,  σχόλια και τα απόψεις του Δρ. Κουρουτάκη έχουν εμφανιστεί στον διεθνή τύπο στο The Washington Post και στο ISTOE.  

 

Απόστολος Παπατόλιας

ΔΝ και Σύμβουλος ΑΣΕΠ. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή ΑΠΘ το 1988 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Δημοσίου Δικαίου στηΝομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris II – Sorbonne. Το 1990 απέκτησε το Diplôme d’ Etudes Approfondies (D.E.A) στο Δημόσιο Δίκαιο και άρχισε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre. Το Νοέμβριο του 1992 απέκτησε το D.E.A. στη Γενική Θεωρία του Δικαίου. Τον Οκτώβριο του 1995 υποστήριξε τη διατριβή του ενώπιον διεθνούς επιτροπής, με συμμετοχή των καθηγητών Michel Troper (Πρόεδρος), Νίκος Αλιβιζάτος, Etienne Balibar, Christophe Grzegorczyk και Michel Miaille, η οποία και ομόφωνα αξιολόγησε τη διατριβή με βαθμό «άριστα». Έχει συμμετάσχε σε πληθος ερευνητικών προγραμμάτων.

Κωνσταντίνος Παπαστάθης

Eίναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει σπουδάσει θεολογία, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ και το K.U. Leuven. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Hebrew University of Jerusalem, στο Université du Luxembourg, και στο Leiden University. Η σχέση πολιτικής και θρησκείας, η εκκλησιαστική ιστορία, και οι Μεσανατολικές σπουδές αποτελούν τα βασικά επιστημονικά του ενδιαφέροντα. Την τρέχουσα περίοδο η έρευνά του εστιάζει στο ρόλο της θρησκείας για την άνοδο του Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, και στο αποκαλούμενο Ζήτημα των Ιεροσολύμων. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Religion, State and Society· Politics, Religion and Ideology· Middle Eastern Studies· British Journal of Middle Eastern Studies· Jerusalem Quarterly· Journal of Eastern Christian Studies· και άλλα), και σε συλλογικούς τόμους.

 

Μιχάλης Τσαπόγας

Γενν. Αθήνα 1963. Πτυχίο Νομικής Αθηνών 1985. Διδακτορικό Νομικής Πανεπιστημίου Μονάχου 1991 («Staatsrationalisierung und Ve

rfassungsbewegung in Griechenland 1832-1843»). Δικηγόρος 1987. Επιστημονικός συνεργάτης, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ελληνικής Συνταγματικής Ιστορίας 1993-96. Ερευνητής, Ινστιτούτο Max-Planck Ευρωπαϊκής Ιστορίας Δικαίου (Φραγκφούρτη) 1996-98. Ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη από το 1998. Ερευνητικά προγράμματα συνταγματικής ιστορίας με χρηματοδότηση ΓΓΕΤ (1985-87 & 1993-94). Ερευνητική ομάδα «Europäische Verfassungsgeschichte im 19. Jahrhundert» Πανεπιστημίου Hagen (2007-2009). Διδασκαλία μεταπτυχιακού «Ιστορία Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας Δικαίου» (Πάντειο Πανεπιστήμιο) 2009-2011. Μέλος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 2015-2019. Δημοσιεύσεις και επιμέλειες συλλογικών τόμων στα πεδία συνταγματικού δικαίου, ιστορίας του δικαίου, ελληνικής και συγκριτικής συνταγματικής ιστορίας.

Παναγιώτης Τσάφος

Eίναι διδάκτωρ του τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (Π.Ε.Δ.Δ, ΕΚΠΑ) και ολοκλήρωσε την έρευνά του ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα πραγματοποίησε ακαδημαϊκή έρευνα στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, σε σχέση με την διατριβή του. Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε δυο προγράμματα στην Αθήνα, τόσο στην δημόσια διοίκηση και το δημόσιο δίκαιο (ΕΚΠΑ), όσο την πολιτική επιστήμη και ιστορία (Πάντειο Παν/μιο) με Άριστα. Έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), σε δοκίμιο με θέμα «Τα κοινωνικά δικαιώματα στην κρίση», ενώ έχει πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές του σπουδές στοντμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπως και στη Νομική Σχολή και το Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ. Εργάζεται παρέχοντας νομικές υπηρεσίες με ειδίκευση το Δημόσιο Δίκαιο.

Δέσποινα Τσίντζα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας–Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση την Παιδαγωγική (2015) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης από το ίδιο Τμήμα στην «Παιδαγωγική Επιστήμη» με κατεύθυνση την «Ιστορική Παιδαγωγική» (2019). Από το 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλοσοφίας–Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το θέμα της υπό εκπόνηση διδακτορικής της διατριβής είναι:Ο δρόμος ενός «αθόρυβου» παιδαγωγού: Η φιλοσοφία, η εκπαιδευτική δράση και η συμβολή του Μίλτου Κουντουρά στην εκπαιδευτική πολιτική του νεοελληνικού κράτους (τριμελής συμβουλευτική επιτροπή: Β. Φούκας, Δ. Μαυροσκούφης, Ι. Μπέτσας) Email: desptsin@edlit.auth.gr